Heilige Corona patroonheilige tegen epidemie├źn.

Met een gebed
17-03-2020

Heilige Corona - een patroonheilige tegen epidemieën

corona2Wat velen niet weten: 'Corona' of 'Korona' / 'Stephania' is de naam van een relatief onbekende heilige van de katholieke kerk, die waarschijnlijk rond 160 in Egypte of in Syrië of in Antiochië is geboren en die op 16-jarige leeftijd het martelaarschap onderging. De vroegchristelijke martelaar stierf waarschijnlijk rond 177 op 16-jarige leeftijd in de tijd van vervolging van christenen samen met haar vader, St. Victor van Siena. Volgens andere bronnen was Corona de vrouw van de martelaar Victor. Ze werd gearresteerd omdat ze probeerde mensen te troosten die werden gemarteld. Haar dood was erg wreed. Haar herdenkingsdag is 14 mei. 

Keizer Otto III. (983 - 1002) bracht relikwieën van de heilige Corona naar Aken, waar ze in de kathedraal worden bewaard. De heilige Corona werd Co-patroonheilige van het “Aachener Marienstift". In de 14e eeuw bracht keizer Karel IV relikwieën naar Praag.
De heilige wordt vooral vereerd in Oostenrijk, Beieren en Bohemen. In St. Corona am Wechsel worden jaarlijks bedevaarten gehouden. In 1504 werd daar een beeld van de heilige gevonden in een holle lindeboom gevonden, een kapel werd opgericht en de bedevaarten werd een bedevaartsplaats. Ook in St. Corona am Schöpfl, St. Corona bij Staudach en de Handlab zijn bekende bedevaartskerken. Houthakkers zochten in hun vaak gevaarlijke beroep bescherming en hulp van St. Corona. Met haar hoopten ze op 'begrip' en hulp voor hun zorgen want de heilige Corona werd gedood door twee palmbomen.
De Oostenrijkse munteenheid werd tot 1924 genoemd naar de heilige "kroon". Deze heilige wordt ook aangeroepen bij geldzaken - ze is de beschermheilige van zakenmensen.
En het verbazingwekkende: de heilige is naast "standvastigheid in het geloof" ook verantwoordelijk voor epidemieën. 

Laten we haar speciaal aanroepen in deze dagen om bij God voorsprekster te zijn tegen dit virus!

Almachtige God, die de zonden van Uw volk vergeeft en al haar gebreken heelt, U, die Uzelf de Heer, onze Geneesheer noemt, en Uw geliefde Zoon gezonden heeft om onze ziektes te dragen, zie op ons neder, die nederig voor U staan. We bidden U in deze tijd van epidemie en nood, gedenk Uw liefde en goedheid, die U altijd weer opnieuw aan Uw volk getoond heeft in tijden van verdrukking. Zoals U genadig neergezien heeft op de verzoening van Aaron en de uitgebroken plaag een halt toegeroepen heeft, zoals U het offer van David aangenomen heeft en de verderfengel bevolen heeft zijn hand terug te trekken, neem zo ook nu ons gebed en offer aan en verhoor ons naar Uw Barmhartigheid. Wend deze ziekte van ons af, laat hen die erdoor getroffen zijn weer genezen, bescherm hen die door Uw goedheid tot nu toe ervan bewaard zijn gebleven, en laat de plaag niet verder om zich heen grijpen. Wij vragen het U in de Naam van Jezus Christus, onze Heer. Amen. 

 

Terug naar het overzicht