Over de Heilige Geest

De kerk van de Heilige Geest staat in Oss en omstreken ook wel bekend als de Gerardus Majellakerk of Visserskerk en is gevestigd aan de Berghemseweg 4 te Oss.

Vanwege de bijnaam van deze kerk zou je denken dat Oss een vissersplaats is. De stad ligt niet al te ver van de Maas en heeft zelfs een haven. De naam Visserskerk heeft echter niets met deze beroepsgroep te maken maar wel met de bouwpastoor Vissers.

In feite was deze kerk pal ten oosten van het centrum toegewijd aan de Heilige Gerardus Majella. Het bedehuis van de derde Osse parochie was een typische ‘volkskerk’. Het brede schip maakte dat er veel mensen in konden en dat die allemaal een goed zicht hadden op het altaar. In 1959 werd de Visserskerk aanzienlijk uitgebreid. Veertig jaar later bleken die uitbreidingen niet meer nodig te zijn.

In 1997 werd het gebouw verkleind en als gevolg van een herindeling van de parochies maakte Gerardus Majella plaats voor de Heilige Geest.

De Heilige Geest Parochie is op haar beurt per 1 januari 2011 gefuseerd met de Willibrordus Parochie (Oss, Macharen, Megen, Haren en Berghem). Iedere zondag is er om 11.30 uur een Heilige Mis.