Grote Kerk Oss Heilig Hart Oss Willibrordus Berghem Servatius Megen Lambertus Haren Petrus' Banden Macharen
Grote Kerk Oss Heilig Hart Oss Willibrordus Berghem
Servatius Megen Lambertus Haren Petrus' Banden Macharen



Koor Berghem bestaat 60 jaar

gepubliceerd: donderdag, 1 augustus 2024

Helma Broeksteeg heeft het allemaal mee­ge­maakt. Toen ze vijf­tig jaar gele­den werd gevraagd door de toen­ma­lige pastoor om bij het koor te komen, klonken er nog der­tig stemmen in de kerk in Berghem. In de hoogtij­da­gen waren dit er zelfs veer­tig. Inmiddels is dit aantal gezakt naar een vrolijke negen man. “Maar daar­mee zingen we nog wel vierstemmig!”, aldus Broeksteeg.

Nou ja, bijna alles dan. De zan­geres met de meeste lentes op de teller is Williy Timmermans. Zij heeft als jong meisje de oprich­ting van het koor tij­dens Pasen 1964 mee­ge­maakt. Inmiddels is er veel veran­derd. Maar nog steeds probeert het groepje nachtegalen de Heilige Mis met zijn gre­go­ri­aanse en Neder­landse gezangen zo goed moge­lijk te onder­steunen. Sinds een jaar gebeurt dit onder lei­ding van dirigent en organist Anton Ariërs, waar het koor erg tevre­den over is. Elke eerste, derde en vierde zon­dag mogen de Berghse zan­gers weer. Daar­naast zijn ze aanwe­zig bij hoog­mis­sen en zo’n acht uit­vaar­ten per jaar. Als het even kan zingen de dames en heren gre­go­ri­aans meerstemmig, maar dat hangt er vanaf wie er aanwe­zig zijn.

Naast het zingen, heeft Broeksteeg het druk met allerlei andere zaken. Zo is ze voor­zit­ter en secretaresse van het koor, maakt ze de pro­gram­ma’s en doet ze gere­geld mee met de concullega’s van het senioren­koor, een ander zang­clubje bestaande uit vijf dames en de Osse Opera. Ze heeft het er maar druk mee. “Maar als je dat al vijf­tig jaar doet, gaat het gewoon van­zelf.” Vooral de saam­ho­rig­heid is wat haar en haar koorle­den nog bijna elke week samen­brengt. En wat Broeksteeg dan het liefste zingt? Dat maakt haar niet uit. “Als het maar geen smartlappen zijn! Daar heb ik een hekel aan.”

Tja, met negen leden, waar­van het voor één fysiek te las­tig is om mee te zingen in de mis, is het na­tuur­lijk de vraag hoeveel jubilea er nog gaan komen. Des te meer reden om het te vieren! Dit gaat het koor doen in ok­to­ber rondom het Cecilia-feest. Wat er gaat gebeuren, weet Broeksteeg zelf nog niet. Ze zit niet in de feest­com­mis­sie. Maar waar­schijn­lijk heeft het iets te maken met lekker eten en nog meer saam­ho­rig­heid.

Welkom!

Lijkt het je nou leuk om je bij dit gezellige koor of een van de andere koren in de pa­ro­chie aan te sluiten? Trek dan eens iemand aan de mouw na de mis of mail voor in­for­ma­tie naar info@pa­ro­chiewil­li­brordus.nl