De toekomst van de Heilig Hartkerk
Ik zal u een nieuw hart geven en een nieuwe geest in u uitstorten
Door een besluit van de bisschop behoort de Heilig Hartkerk sinds 5 december 2021 tot onze parochie. Dat het pad van een parochiefusie nooit over rozen loopt is algemeen bekend want dat houdt een verandering in en de meeste mensen houden er nu eenmaal niet van als er veel verandert.
En bij zulke veranderingen denkt ieder er het zijne van: sommigen vinden het geweldig, anderen vinden het dan weer verschrikkelijk. En toch is dat dan ook weer niet het belangrijkste. De Kerk is één in haar verscheidenheid en de verscheidenheid dient de eenheid. Men kan verschillen in de bijkomstigheden zoals stijl, persoonlijke voorkeur en spiritualiteit zolang het wezenlijke maar hetzelfde blijft. Dat wezenlijke wordt tot uitdrukking gebracht in de Heilige Schrift, de Traditie van de Kerk, de liturgie en de sacramenten. De trouw daaraan vormt ons als gemeenschap die samen de Kerk van Jezus Christus vormt. Alleen in trouw aan de Christus en zijn Kerk is er een toekomst mogelijk. En nu is het tijd om alle zeilen bij te zetten.
Enkele weken geleden vond een overleg met de bisschop, de pastoor en mezelf plaats. Daar werd besloten om de zorg voor de Heilig Hartkerk aan mij toe te vertrouwen onder leiding van de pastoor. Structureel verandert er niets. De Heilig Hartkerk blijft een onderdeel van de Sint Willibrordus Parochie met pastoor Kerssemakers als pastoor. Concreet zal ik meer aanwezig zijn bij de Heilig Hartkerk en onder de priesters het eerste aanspreekpunt zijn. Deze nieuwe wending biedt ook mogelijkheden voor nieuwe activiteiten te ontplooien om verder te werken aan de toekomst voor de Heilig Hartkerk.
Alle activiteiten in de Kerk vinden hun oorsprong en hun doel in Jezus Christus. We vormen als Kerk een gemeenschap rond de verrezen en eucharistische Heer. Daarom lijkt het me belangrijk om in de allereerste plaats te beginnen met het liturgische leven nieuw leven in te blazen, om zo vanuit een gemeenschap rond de Eucharistie te groeien en steeds meer activiteiten te ontwikkelen. Daarom zal er een nieuw liturgisch rooster gemaakt worden waarin ook de liturgie op weekdagen zal worden opgenomen. De belangrijkste pijlers zullen daarbij zijn: dagelijkse h. Mis, dagelijkse Eucharistische Aanbidding, dagelijks getijdengebed, de Rozenkrans en dagelijkse biechtgelegenheid. Daarmee wordt voor de hele parochie een aanvullend aanbod gecreëerd. Ook zal ik meer aanwezig zijn in het kantoor naast de Heilig Hartkerk. Wanneer ik aanwezig ben, zal ook de kerk geopend zijn.
H. Mis
De Kerk leeft vanuit de Eucharistie. In de Eucharistie ligt de bron en het hoogtepunt van alle christelijke leven. Het is dus van belang ook de liefde tot het Allerheiligste Sacrament te koesteren en te ontplooien. Daarom is het goed om ook regelmatig buiten de zondagsplicht en de verplichte feestdagen de H. Mis op weekdagen bij te wonen. Daarom moet de h. Mis ook ruim toegankelijk zijn en de tijdstippen gunstig verdeeld over de parochie. In overleg met de gelovigen die wekelijks op zondag komen is er besloten om de zondagsmis vanaf 27 november (eerste zondag van de Advent) te verplaatsen naar 10.30 uur. Op weekdagen zal de h. Mis plaatsvinden om 7.30 uur om zo ook aan werkende en schoolgaande gelovigen de kans te bieden om voor werk of school de Heer te ontmoeten in de Eucharistie. En op zaterdag zal er een “uitslaapmis” om 9.00 uur zijn.
Eucharistische Aanbidding
In de Eucharistie wordt het verlossend kruisoffer van de Heer op onbloedige wijze vernieuwd. Jezus Christus komt met heel zijn goddelijkheid en menselijkheid werkelijk tegenwoordig in zijn Heilig Lichaam en in zijn Kostbaar Bloed. Bij de Eucharistische Aanbidding verlengen we als het ware het moment van aanbidding in de h. Mis door de eucharistische Heer op het altaar uit te stelling, voor Hem neer te knielen en in gebed met Hem te spreken. De Aanbidding zal volgen op de h. Mis en ook op donderdag- en zaterdagavond zal er gelegenheid zijn om de Heer te komen aanbidden in het Allerheiligste Sacrament. De Heer wacht daar op onze liefde en “in die kleine Hostie ligt de oplossing voor alle problemen van de wereld.” (H. Johnannes Paulus II)
Biechtgelegenheid
De Kerk vraagt van de priesters een grote beschikbaarheid en om vaste tijdstippen waarop de gelovigen kunnen biechten. Om dit noodzakelijke sacrament te ontvangen zal tijdens de Eucharistische Aanbidding ook de gelegenheid zijn om het Sacrament van Boete en Verzoening te ontvangen. Immers: “Bij de Heer komen in het Heilig Sacrament is als een tuberculosepatiënt bij goede lucht en zonlicht brengen. Het virus van onze zonden kan niet langer bestaan als het tegenover het Licht van de wereld staat.” (Ven. Fulton Sheen)
Getijdengebed en Rozenkrans
Met de getijden voegen we ons in de lofzang die de Kerk iedere dag aan God brengt en bidden we samen met de wereldkerk. De Rozenkrans leert ons te mediteren op het leven van Jezus en vormt de meest volmaakte samenvatting van het leven van Jezus en Maria.
Er is veel werk aan de winkel. Er is vooral veel gebed nodig om dit alles te doen slagen. En allerhande praktische hulp is ook welkom. Wilt u meer weten, neem dan contact met mij op. Ik vertrouw de Heilig Hartkerk dan ook graag toe aan de moederlijke zorg van Maria en de vaderlijk zorg van Sint- Jozef. Mogen zij ons helpen om steeds meer te groeien in het besef dat we als Kerk een gemeenschap vormen: de familie van God.
In gebed verbonden,
Kapelaan Quinten Kerckhofs