Reisverslag van Lourdes
Elk jaar gaan er miljoenen mensen naar Lourdes om steun te zoeken bij Maria, om een kaarsje aan te steken, om even stil te zijn bij de grot van de verschijningen. In mijn omgeving hoorde ik ook vele verhalen over bedevaarten naar Lourdes. Dit jaar had ik besloten om samen met een dorpsgenoot deze reis te maken en om zelf te ervaren waarom er per seizoen honderdduizenden tot een miljoen personen de grot van Maria bezoeken.
Lourdesgrot
Lourdes is een stadje aan de voet van de Pyreneeën in Zuid-Frankrijk. In 1858 is Maria hier achttien keer in een grot verschenen aan het meisje Bernadette Soubirous. Sindsdien is Lourdes uitgegroeid tot de belangrijkste Mariabedevaartplaats ter wereld. Tijdens de verschijningen vroeg Maria om bij de rots van Massabielle in Lourdes een kerk te bouwen. Dit is ook gebeurd. Kerk betekent niet alleen een gebouw, het is op de allereerste plaats een ‘gemeenschap’. Alle mensen die zich rond de grot in Lourdes verzamelen, vormen samen de Kerk. Deze gewaarwording is zo overweldigend prachtig en devotioneel dat we er, zoals velen, “stil” van werden. De vraag van Maria aan Bernadette mogen we dus vooral uitleggen als een verzoek om naar Lourdes toe te gaan en daar samen met pelgrims uit alle delen van de wereld een hechte geloofsgemeenschap te vormen.
Bernadette
De reisleider bracht ons eerst naar ‘Casa Natal’, het Bernadette museum. Daarna bezochten wij de begraafplaats waar Bernadette na enige tijd opgegraven werd. We namen een kijkje in de kerk waar Bernadette in een speciale glazen kist opgebaard lag. Hier hebben we een indruk gekregen van het leven van Bernadette en gingen we verder naar onze eindbestemming in Lourdes, waar we het huis en de werkplaats van de familie Soubirous konden aanschouwen.
De enige ervaring die wij hadden was de bedevaart naar Kevelaer. Echter, in ons gezelschap waren personen aanwezig die voor de dertigste keer deze Lourdesbedevaart maakten. Ze waren zo goed op de hoogte van elk straatje, pleintje en huisje, dat de rondleiding van de reisleider een beetje in het niet viel. Ondanks dit hebben we met zijn allen op familiaire wijze een heel leuke middag in Lourdes doorgebracht.
Lichtjesprocessie
Wat ik zeker niet wilde missen en wat ik iedereen aanbeveel is de verlichte processie die van de grotten van Maria naar het heiligdom gaat. Iedere bezoeker wordt een pelgrim met een kaarsje, al biddend in deze processie. Het maakt niet uit in welke taal je het gebed opzegt. Het ritme van het gebed is zo universeel. Zo devotioneel en prachtig om mee te maken. Het geeft je rust en geeft je inzicht in het leven en in het geloof.
Beseffen hoe je ervoor staat
Het Lourdesgevoel geeft je de mogelijkheid om je leven op een weegschaal te leggen en te beseffen hoe je ervoor staat. Je ziet zoveel gelovigen die met ziektes en gebreken kampen dat je je gelukkig voelt met en in jouw situatie. Maar toch is de balans van vele mensen goed, dat kun je zien. De meesten stralen in deze groep en iedereen helpt iedereen waar mogelijk is. Je maakt je niet meer druk over wat er in je verleden is gebeurd. Het kan niet meer veranderd, gecorrigeerd of ongedaan gemaakt worden. Je accepteert dit en gaat verder met wat er nu is en mogelijk is.
Internationale Eucharistieviering
Op Hemelvaartsdag zijn we naar de ondergrondse Kerk gegaan. We hebben een prachtige internationale Eucharistieviering mogen bijwonen. Er werden zelfs een paar zinnen in het Nederlands gesproken. Onze groep ging op eigen gelegenheid naar deze Kerk. Degenen die vroeg in de kerk waren, hadden duidelijk zicht op het altaar en op de bisschop van Frankrijk. De menigte was zo groot en zo verschillend van aard dat ik mij heb verbaasd over de diversiteit aan mensen op deze morgen. Later vernam ik dat er meer dan 18.000 gelovigen in deze kerk aanwezig waren.
Een paar mensen braken mijn hart. Jonge kinderen in de leeftijd van zes of zeven jaar oud die met zoveel passie de communie ontvingen en op hun knieën vielen en weer opstonden. Er was ook een invalide vrouw die gesteund en gedragen werd door vijf van haar kleinkinderen. Ze stond erop dat ze knielend de hostie mocht ontvangen. De kleinkinderen gaven aan haar wens gehoor en het was een indrukwekkend ritueel en inzicht in het belijden van het Katholieke geloof.
Wonderen
Als bezoeker vroeg ik me af op welk wonder er wordt gewacht. Maar ook kwam de gedachte bij me op: waarom gebeuren er vandaag de dag geen wonderen meer, alleen vroeger. De medereizigers hadden allemaal een eigen reden om Lourdes te bezoeken. Een oma was samen met haar dochters en kleindochter. Zij beantwoordde mijn vraag met: we hebben eindelijk lang met elkaar kunnen praten. We hadden tijd voor elkaar in dit jachtige leven. Ik ben blij dat we dit samen ondernomen hebben. De rust die nodig was, hebben we samen gevonden in Lourdes bij Maria met respect voor elkaar. Dit was haar wens c.q. wonder.
Een moeder met haar zoon gingen al twintig jaar naar deze bedevaartplaats. De zoon de laatste tien jaar om zijn moeder bij te staan omdat ze door haar ziekte en omstandigheden niet meer kon spreken. Toch begrepen we haar allemaal als ze ons iets wilde vertellen. De zoon werd door de groep geprezen voor zijn zorgzaamheid.
Ontmoetingsplek
Twee vriendinnen van tachtig jaar oud, die elkaar kenden uit het vroegere arbeidsverleden, woonden niet dicht bij elkaar in de buurt, maar Lourdes werd hun ontmoetingsplek en gezamenlijke reis met veel herinneringen aan vroeger. Hun gesprekken waren levendig en de onderwerpen van de tegenwoordige tijd werden enthousiast besproken. Ze vonden in ons levendige gesprekpartners die het niet over hun kinderen en kleinkinderen hadden maar andere onderwerpen bespraken.
Een vrouw die net met pensioen was gegaan had deze Lourdesreis geboekt om na te denken over haar toekomst. Welke weg ze zou gaan bewandelen. Haar vriendin dacht met haar mee over de mogelijkheden die er allemaal bestonden. Ze is tot een conclusie gekomen en bedankte haar medepassagiers voor de gezelligheid en voor de wijze woorden.
Kaarsjes branden
Ondertussen gingen wij onze beloftes waarmaken. We zouden kaarsen kopen voor verschillende dorpsgenoten en hier een gebed of wens bij uitspreken. Wat een overweldigende hoeveelheid kaarsen worden er op een dag aangestoken en allemaal voorzien van een afbeelding van Maria. Het enige wat je ziet is een zee van kaarsenlicht die de hele dag volop brandt.
Te kort
Mijn conclusie over deze Lourdesreis is dat ze veel te kort duurde. Ik had zoveel meer van Lourdes en haar oude straatjes met hotels willen zien. Ik had ooit foto’s gezien waar de bloemen uitbundig bloeiden, maar daar was het weer nog niet warm genoeg voor geweest. De bloemen die we nu zagen, waren allemaal gekocht en bij Maria neergelegd. Een plein vol witte bloemen, zo maagdelijk en sereen. De kilometers die we op een dag maakten, waren vermoeiend. Toch heeft deze reis ons laten beseffen dat er nog steeds mooie, goede mensen op deze wereld bestaan. Mensen die vriendelijk voor je klaarstaan. Mensen die ervoor zorgen dat zij de reden zijn waarom jij vandaag lacht.
Ineke Mulders (Berghem)
(dit artikel is eerder verschenen in ons parochieblad)