Geslaagde bedevaart naar Lourdes
Op 27 april ’s morgens heel vroeg om 05.45 uur, vertrokken er afkomstig uit de Willibrordus parochie vanuit Zeeland (het dorpje) een vijftal parochianen op bedevaart naar Lourdes: Han, Dana, Hans, Frans, Stijn en pastoor Roland.
Bidden en varen
Bedevaart is ‘bidden en varen’. Bidden: dat hebben we gedaan, in de trein, bij de grot, in de basiliek in de ondergrondse, in de kapel, op het plein, in de bus en in het hotel. Bij Maria, naast Maria, voor Maria en door Maria. ‘Varen’: met de ‘Train de Grande Vitesse’, (niet te verwarren met de voetbalclub), de bus, door de plassen, met goede moed, met natte voeten, met geloof, met paraplu’s en doorweekte kaarsjes samen met wel 1.295 andere Nederlanders. (Zoveel Hollanders en Brabanders en Limburgers samen had Maria in jaren niet gezien bij de grot.) Veelal oud maar ook jong, ziek en gezond.
Alles hebben we meegedaan: de mis in de grot waar we langs de muur hebben gestreken die helemaal glad was van zoveel miljoenen handen die ook gestreken hebben (speciaal hebben we daar gebeden voor onze persoonlijk intenties), de mis in de Bernadettekerk, de handoplegging, de biechtviering met het sacrament in de ondergrondse basiliek waar de hulpbisschop van Utrecht, Monseigneur H. Woorts, een mooie predicatie hield.
Lichtprocessie en sacramentsprocessie
Natuurlijk deden we mee met de lichtprocessie en de sacramentsprocessie. De kruisweg liepen we met Père Theo, die we nog kenden uit Uden waar hij pastoor was voordat hij tot het kluizenaarsleven geroepen werd. En we aten met de Franse keuken mee; twee keer per dag een warme maaltijd en dat is als je normaal bruine boterhammen met kaas en jam eet best zwaar op de maag. Ter compensatie en om niet op te vallen dronken we er maar een glaasje rode of witte wijn bij, ieder naar zijn goesting. Een extra grote kaars staken we op voor het thuisfront en brachten de vele intenties die we meehadden gekregen bij Maria in de grot.
Verbroedering
Natuurlijk deden we ook aan verbroedering, dat gebeurde zoals het goede Hollandse pelgrims betaamt op het terras en niet alleen bij een kopje koffie. Een bijzondere excursie maakten we naar de kluizenaarskapel van Père Theo van Osch in het plaatsje Montbrun, zo’n drie uur in de bus toerend door het Zuid-Franse landschap met de Pyreneeën als afscheiding tussen Frankrijk en Spanje. Een wonderlijk mooie 11e-eeuwse Romaanse kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw: Notre Dame de Colombier. Pere Theo heeft in deze Duiventil zijn nieuwe levensroeping gevonden kluizenaar: biddend en mediterend levend in de stilte en nabijheid van God. Een weldadige plek waar we even mochten meeproeven van het contemplatieve leven.
Souvenirs
De laatste dag moesten de souvenirwinkels het ontgelden en met een weldadige zon die ons tijdens het zoeken naar de juiste rozenkransen, kruisjes en medailles helemaal opbeurde, konden we ‘s avonds de koffers sluiten voor de terugreis naar Nederland. Op 4 Mei werden we na een hele zit ‘s avonds rond 23.00 uur weer afgeleverd bij de opstapplaats in Zeeland en stonden de hulptroepen al klaar om ons weer naar ons eigen thuis te brengen.
Mooi, rijk en nat
Het was een mooie, rijke, soms wat natte ervaring aan de voet van de Pyreneeën waar we met Bernadette en zovelen pelgrims weer nieuwe moed en troost hebben gevonden, en ons geloof gesterkt hebben, dankbaar voor een gezellige en mooie bedevaart naar Maria in Lourdes.