Willibrordusdag-feest
De h. Mis van zaterdagavond om 19 uur op 5 november stond al in het teken van de viering van de patroon van onze parochie, de heilige Willibrordus. Een aanloop? Introductie? Zo beschouwd komt het erg acceptabel over dat er ook alvast gehuldigd wordt, want eigenlijk is het streven éénmaal per jaar, en wel op de dag van de Willibrordusviering, aandacht te besteden aan mensen die even in het zonnetje gezet mogen worden.
En aan het einde van deze h. Mis wordt Gonneke Corten gehuldigd wegens haar 25 jarig lidmaatschap van ons Don Boscokoor en jarenlange bijdrage aan de opluistering van de liturgiedienst. Daarbij wordt haar de parochiepenning overhandigd.
Maar die viering van de patroon van onze parochie, de heilige Willibrordus, waar ligt het zwaartepunt? Gaat het om de viering van/eerbetoon aan de H. Willibrordus, of is het primair een parochiefeest? Mij lijkt het een uitstekende combinatie, die we niet moeten proberen in onderdelen uit elkaar te trekken: - hij is parochiepatroon - die twee elementen vallen dus samen; het is één geheel en er is geen onbalans te bespeuren in de viering van de patroonheilige en die van de parochie.
Het priesterkoor wordt in de h. Mis van 10.00 uur op zondag 6 november nagenoeg volledig bezet door het grote koor dat is samengesteld uit leden van de diverse parochiekoren. En geen onbalans in viering van parochie en haar patroon; ook in bezetting van priesterkoor (koorleden) en kerk (kerkgangers) valt geen opmerkelijke onbalans te bespeuren. Dit is de viering van de Heilige Willibrordus, waar ook de pastoor in zijn preek bij stilstaat. Beginnend bij de apostelen, die naar de van Christus ontvangen opdracht het evangelie gingen verkondigen, komt hij via de missionarissen bij Willibrordus uit, die het veilige (beschermde) bestaan in het monnikenklooster verliet en de zee overstak om in Nederland het christendom te brengen.
We horen dat Willibrordus er niet helemaal in z’n eentje voor stond; o.a. was ook Bonifatius op dat terrein actief en er valt een zekere nuance in benadering van de gemeenschap tussen die twee verkondigers van het evangelie te beluisteren. Bonifatius lijkt aardig direct, wat radicaal, terwijl Willibrordus voorzichtiger, behoedzamer, meer als strateeg of tacticus over komt. Resultaat? Het heeft hem in ieder geval niet de kop gekost. Enige tact lijkt dus zin te kunnen hebben en naar mijn interpretatie verwacht onze pastoor ook, dat in de huidige maatschappij een opstelling à la Willibrord vruchtbaarder is dan een à la Bonifatius. Nou wil ik onderhand eigenlijk naar het parochiecentrum; dus ik sluit de viering van de Heilige Willibrordus af met te volstaan met de vermelding dat me over de zang van het koor en de hele viering alleen positieve reacties ter ore zijn gekomen.
Dan naar het parochiecentrum voor het vieren van “parochie zijn.” Wel erg passend natuurlijk: Willibrordus in de kerk vieren en parochie in het parochiecentrum. Zelden zag ik er zoveel mensen, maar er is ruimschoots plaats voor iedereen. Er is voldoende bedienend personeel, wat de rustige prettige sfeer ten goede komt. Als iedereen wat te drinken heeft gehad en wat “tastbaars” heeft genuttigd, kondigt de pastoor aan enige extra aandacht aan een paar personen te willen besteden.
Als eerste vraagt hij of de heer Jos van den Bergh (senior) uit Macharen even naar voren komt. Die blijkt al 50 jaar koorzanger te zijn en ontvangt behalve woorden van waardering de parochiepenning. Ik kan niet nalaten te vermelden dat ik het erg mooi vind te zien, dat de bloemen die hij (de vader van Sidney) ontvangt, door de schoonvader van Sidney worden aangedragen. Hierna is het de beurt aan de heer Marius van Teeffelen, die zijn lange periode als bestuurder afsluit. Ook voor hem woorden van waardering; de parochiepenning en bloemen. En dan... hadden er naar ik begreep nog een paar gehuldigd moeten worden, die er (nog?) niet zijn, maar er wordt toch doorgegaan met huldigen. Sidney van den Bergh mag even bij de pastoor komen. Hij was zeven jaar één van de bestuursleden van onze parochie. De functie van penningmeester was bij hem in goede handen en (ik denk) dat het feit dat de gang van zaken in het parochiecentrum nooit als krampachtig wordt ervaren, mogelijk wel eens mede aan hem te danken zou kunnen zijn. Doordat hij inmiddels wethouder is, mag hij geen zitting meer hebben in het parochiebestuur. Hij blijft wel een zeer betrokken parochiaan.
Nog maakt de pastoor geen aanstalten om zijn post te verlaten en nodigt (de huisbaas van ons verblijf hier) Jan Janssen uit om even bij hem langs te komen. Jan wordt vooral geprezen om de wijze waarop hij zijn functie als beheerder van het parochiecentrum invult: het regelen van alle activiteiten die erin plaatsvinden met de bevoorrading die daarbij hoort en wat verder nodig of wenselijk is. Daarbij was hij ook nog enige tijd lid van het kerkbestuur en ons parochieblad wordt door hem verzorgd... in elkaar gezet; uitgifte-klaar gemaakt. De aanwezigen zijn intussen niks tekort gekomen en hebben aandachtig/geïnteresseerd zitten luisteren en als sommigen her en der afscheid van wat bekenden gaan nemen en vertrekken, zie ik het bedieningsteam (Mieke, Joke, Diny, Han en Jan) gezellig bij elkaar wat na zitten praten en uitrusten om als de zaal leeg is, deze weer netjes achter te laten.
Aan het begin zette ik een vraagteken achter de vraag of het primair een parochiefeest was. Laat het maar een vraag blijven of het een parochiefeest, was/is, maar het is in elk geval nauwelijks voorstelbaar dat gasten met een sterker voldaan gevoel van een feest huiswaarts keren dan de mensen hier de zaal verlaten. En wie er niet bij was? Heeft geen idee wat hij of zij gemist heeft.
Jan van Asseldonk