Grote Kerk Oss Heilig Hart Oss Willibrordus Berghem Servatius Megen Lambertus Haren Petrus' Banden Macharen
Grote Kerk Oss Heilig Hart Oss Willibrordus Berghem
Servatius Megen Lambertus Haren Petrus' Banden Macharen



Leven, sterven, hemel, vagevuur

Tijd door het Jaar

gepubliceerd: woensdag, 29 mei 2024

1) Kan iemand die sterft daarna meteen in de hemel zijn?

Heiligen vieren we of gedenken we in de Tijd door het Jaar

Na Pink­ste­ren begint li­tur­gisch gezien in de kerk de Tijd door het Jaar. Vele heilig verklaarde personen wor­den her­dacht in ker­ke­lijke feesten of gedenk­da­gen. Vaak is dat op de sterf­dag van zo’n heilige oftewel de geboorte­dag in de hemel. Zo’n heilige kan je aan­roe­pen omdat je mag geloven dat die in de hemel bij God is en dus in­ter­me­diair voor ons kan zijn als voor­spre­ker en als persoon die in zijn leven ver­diensten heeft ver­gaard en zo “recht van spreken“ heeft naar God toe. Tevens kan zijn levensge­schie­de­nis een voor­beeld voor ons zijn van chris­te­lijk leven. Maar als een dier­ba­re sterft, bij­voor­beeld als je moe­der overlijdt, zoals mijn moe­der de vrij­dag voor de Goede Week gestorven is, kan zo iemand ook in de hemel zijn? Op deze vraag ga ik in deel 1 in. In het volgende pa­ro­chie­blad ga ik in op de vraag: En laat zo iemand voor­beel­den na van chris­te­lijk leven?

Kan mijn moe­der in de hemel zijn? Eerst iets over de vraag of mijn moe­der in de hemel kan zijn. Kape­laan Kerckhofs heeft haar op haar sterf­bed het sacra­ment van de zieken toege­diend. Desge­vraagd legde hij de leer van onze Moeder de Rooms Katho­lie­ke Kerk uit. Als iemand op zijn sterf­bed buiten bewust­zijn dat Sacra­ment van de Zieken ont­vangt, dan is daar een pau­se­lijke volle aflaat aan verbon­den. Dat wil zeggen dat al de zon­den van de ster­ven­de ver­ge­ven zijn en al de straffen opge­he­ven uit kracht van het sacra­ment. Zo iemand gaat dus recht­streeks naar de hemel. Wat een kost­baar geschenk is dat! Dat mag toch wel wijd verbreid bekend gemaakt wor­den, zou ik zeggen. Mijn moe­der heeft altijd erg verlangd naar dat sacra­ment van de zieken.

De zie­ken­zal­ving en mijn moe­der

Mijn moe­der ver­telde spora­disch over haar eigen geloof. Maar eens was er wel zo’n moment. Haar broer was overle­den. Ze ver­telde dat ze het altijd jammer gevon­den had dat mijn vader plot­se­ling gestorven was en het sacra­ment van de zieken niet had kunnen ont­van­gen. Dat wilde ze zelf wel heel graag ont­van­gen. En daar bad ze elke avond voor. Voor haar­zelf, haar kin­de­ren en aan­ge­trouwde kin­de­ren en klein­kin­de­ren. Dat als hun tijd geko­men was, dat ze het sacra­ment van de zieken kon­den ont­van­gen. Zelf heeft ze dat sacra­ment gelukkig zelfs drie keer mogen ont­van­gen, de laatste keer op haar sterf­bed. Daarna heeft ze drie dagen, met om de paar uur een beperkte dosis morfine, heel rus­tig in bed geslapen en is ten slotte een na­tuur­lijke dood gestorven, vol­ko­men uitge­put.

Preek

In mijn preek tij­dens de Mis van de uit­vaart waaruit ik diverse keren hierboven geci­teerd heb, richtte ik ten slotte een laatste woord tegen mijn moe­der in de kist: “Mama, wij ver­trouwen u toe in deze H. Mis van requiem aan Onze Lieve Heer, waar Christus zelf voor u in de bres springt met zijn kruisoffer. Het lij­den van Christus wat u zo geraakt heeft. Het lij­den en het offer van Christus dat zoals u zelf zei, voor de ander, en nu voor u is. Moge de Engelen u gelei­den naar het paradijs zoals we op het einde van de Mis zullen zingen in het “In Paradisum”. Moge een van de vele woningen in het huis van God de Vader voor U zijn!” Amen.

H. Mis en vagevuur

Na de Zie­ken­zal­ving heeft de kerk nog een zeer krach­tig hulp­mid­del voor over­le­de­nen die nog niet in de hemel zijn, maar in het Vagevuur. Een situatie van lij­den omdat men in zijn leven tekort geschoten is en daarom moet wachten op de vereni­ging met de Heer. En dat wachten op de geliefde Heer, in een ziele situatie van reinigen, is zeer pijn­lijk. Als Onze Lieve Heer via het Misoffer de boete compenseert van degene die in het Vagevuur zit, is die persoon daar zeer mee geholpen. Vandaar een Mis van Requiem, van­daar Missen laten lezen voor over­le­de­nen. Onze Moeder de Kerk biedt net als het sacra­ment van de Zieken ook hier weer een enorme schat aan waarover wij mogen be­schik­ken. Wat een kost­baar geschenk is dat! Dat mag toch wijd verbreid bekend gemaakt wor­den, zou ik zeggen.

Leven, sterven, hemel, vagevuur

2) Laat iemand die sterft voor­beel­den na van chris­te­lijk leven?

Heiligen vieren we of gedenken we in de Tijd door het Jaar

Na Pink­ste­ren begint li­tur­gisch gezien in de kerk de Tijd door het Jaar. Vele heilig verklaarde personen wor­den her­dacht in ker­ke­lijke feesten of gedenk­da­gen. Vaak is dat op de sterf­dag van zo’n heilige oftewel de geboorte­dag in de hemel. Zo’n heilige kan je aan­roe­pen omdat je mag geloven dat die in de hemel bij God is en dus in­ter­me­diair voor ons kan zijn als voor­spre­ker en als persoon die in zijn leven ver­diensten heeft ver­gaard en zo “recht van spreken“ heeft naar God toe. Tevens kan zijn levensge­schie­de­nis een voor­beeld voor ons zijn van chris­te­lijk leven. Maar als een dier­ba­re sterft, bij­voor­beeld als je moe­der overlijdt, zoals mijn moe­der de vrij­dag voor de Goede Week gestorven is, kan zo iemand ook in de hemel zijn? Daarover ging deel 1 in de vorige editie van het pa­ro­chie­blad. Nu ga ik ver­der in op de vraag: En laat zo iemand voor­beel­den na van chris­te­lijk leven?

Kruis­weg, navol­ging van Christus, Goede Vrij­dag

Mijn moe­der heeft een enorm proces van loslaten of onthech­ting mee­ge­maakt. Toen ze begin tach­tig was reed ze nog vele kilo­me­ters met de auto en vloog ze nog naar Australië. Op het laatst zat ze weken lang in een stoel waar ze zelf niet meer uit kon komen. Afgelopen jaren waren voor haar let­ter­lijk een kruis­weg waar ze minstens drie keer gevallen was en weer opgestaan. Ze werd het laatste jaar in een ver­pleeg­huis opgeno­men waar ze tegen ons gewel­dig kon mopperen op verple­gers en ver­zor­gers. Het loslaten van het leven en de overgave aan God ging niet zon­der slag of stoot. Wel zei ze meestal na het mopperen: “Er zitten ook wel lieve mensen tussen hoor”. Enkele lieve mensen hebben inder­daad onze moe­der op allerlei gebied, heel lang en heel veel, liefde­vol bijgestaan. En over het lij­den van Christus zei ze eens: “Als mens - Jezus was ook mens - heeft Hij zoveel gele­den. Daar heb ik het toch zo mee te doen. Waar het voor nodig is, dat weet ik niet. Maar dat Hij dit allemaal voor een ander gedaan heeft!”

Per­soon­lijk gebed

Haar zorgen legde ze elke avond in gebed bij Onze Lieve Heer neer. Ze snapte het niet. Die en die gingen ook steeds min­der naar de kerk. Papa en ik hebben toch alles gedaan om ze gelovig op te voe­den. Vroe­ger had ze aan ons kin­de­ren catechese gegeven en als, zoals ze het zelf zei, als er schunnige beel­den op de tele­vi­sie kwamen, ging ze voor de tele­vi­sie staan opdat wij die beel­den niet zou­den kunnen zien. Verder zei ze ooit: “Ik heb mijn eigen gebe­den. Ik bid elke avond voor jullie jongens en voor alle klein­kin­de­ren. Toen ze eind februari in de stoel zat en zicht­baar pijn leed en het moei­lijk had en nau­we­lijks meer kon horen, schreef ik mijn vragen kort en in blok­let­ters op, deed de grote lamp volop aan en liet haar de vraag lezen: “Kunt u nog bid­den?” “Jazeker”, zei ze. Het klonk beslist en krach­tig.

Sterven en leven na de dood

De laatste maan­den kon ze niet meer naar de kerk. Elke maan­dag bracht ik haar de communie. En dan hebben we ook wel over het geloof gepraat. Eens opperde ik zo: “U kunt mis­schien wel hon­derd jaar wor­den. Maar hoe ziet u dat, leven na de dood? Denkt u daar wel eens aan? Hoe bereidt u zich daarop voor?” Haar ant­woord was een geloofs­ge­tui­ge­nis, en nu een soort gees­te­lijk testa­ment waaruit ik hier graag citeer. “Hoe het dan is, dat weet ik niet. Of ik papa daar zie, dat weet ik niet. Of ik dan alleen ben, dat weet ik niet, maar ik denk het niet. Jezus heeft zelf gezegd: ‘In het huis van mijn Vader zijn vele woningen.’ (Joh 14,2) Ik geloof in Jezus Christus. Zelf,” zo ver­volgde ze, “denk ik altijd aan het over­lij­den van mijn vader. Ik was daar bij en was blij dat ik daar bij mocht zijn. Op zijn sterf­bed kwam hij ineens half overeind, keek verrukt en sloeg een groot kruis. Hij strekte zijn han­den uit en straalde. Die werd af­ge­haald. Dat weet ik zeker. Hij was nog dagen boven de grond. En al die tijd straalde zijn gezicht. Het was erg mooi. Ik zal het nooit vergeten.”

Diaken Edwin Veldman