Grote Kerk Oss Heilig Hart Oss Willibrordus Berghem Servatius Megen Lambertus Haren Petrus' Banden Macharen
Grote Kerk Oss Heilig Hart Oss Willibrordus Berghem
Servatius Megen Lambertus Haren Petrus' Banden Macharen



Week van het Gezin

Boodschap van Mgr. Rob Mutsaerts

gepubliceerd: donderdag, 15 mei 2025

Week van het Gezin - 11 t/m 17 mei 2025De Week van het Gezin, van 11 t/m 17 mei, zet het gezin op de kaart, want samen-leven begint in het gezin. Een stabiel gezin heeft po­si­tie­ve invloed op elk lid binnen dat gezin én op de brede kring rondom dat gezin: het ver­sterkt de sociale, econo­mische en mentale ge­zond­heid. Daar heb je wat aan als samen­le­ving!

Thema dit jaar is ‘Scherm uit, gezin aan’: over­ma­tig scherm­ge­bruik heeft negatieve fysieke en mentale effecten. Laten we de kunst van het samen­zijn heront­dek­ken en wat vaker com­puter, smart­phone en tablet uit­zet­ten. Dat komt de gezonde ont­wik­ke­ling van kin­de­ren en jon­ge­ren beslist ten goede!

Bood­schap Mgr. Mutsaerts

Mon­seig­neur Rob Mutsaerts, hulp­bis­schop van ons bisdom, heeft -net als vorig jaar- een speciale bood­schap ge­schre­ven waarin hij het thema ver­der uitdiept.

Mgr. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van Bisdom Den Bosch

Het Gezin: Baken van Bescha­ving in een Tijd van Schermen

Er is geen schep­ping op aarde zo be­schei­den en tege­lijk zo won­der­baar­lijk als het gezin. Het is de wieg van de bescha­ving, de bron van deugd en de arena waar de mens zijn eerste strijd tegen egoïsme en ongeduld leert voeren. Wie het gezin minacht, minacht de bescha­ving zelf. Wie het ontkent, ontkent de eerste en heiligste waar­heid: dat geen mens zich­zelf heeft geschapen en dat iedere koning ooit een kind aan moe­ders borst was.

Toch leven wij in een tijd waarin het gezin zijn na­tuur­lijke positie onder vuur ziet liggen. Dat heeft naast allerlei andere zaken ook met iets schijn­baar on­schul­digs: een klein, licht­ge­vend scherm dat in bijna elke zak huist. De smart­phone, en met haar de nimmer rustende stroom van sociale media, heeft de gezins­kring niet met geweld doorbroken, maar met fluiste­ringen en aflei­dingen. Het is geen aanval met don­der en bliksem, maar met stil­zwij­gende afzon­dering.

G.K. Chesterton schreef ooit dat “het huis het enige wilde avontuur is dat nog overblijft”. Het gezin is de plaats waar men leert lief te hebben zon­der voor­waar­den, ruzie te maken zon­der vijand­schap en te ver­ge­ven zon­der schuldbe­ken­te­nis. Hier word je niet be­oor­deeld op pres­ta­ties, niet beloond om je uiter­lijk en niet afgewezen om je fouten. Althans, zo zou het moeten zijn. In een gezin leer je om samen te leven met mensen die je niet zelf hebt gekozen, en dat is de eerste stap naar bescha­ving.

Het moderne gevaar schuilt in de subtiele ontwrich­ting van deze na­tuur­lijke band. Waar het gezin ooit bijeenkwam om samen te eten, te praten of zelfs ruzie te maken, daar zitten nu vaak vier of vijf lichamen in dezelfde kamer, elk verzonken in hun eigen digitale universum. De blik is naar bene­den gericht, de gedachten zijn elders, en de geest is verspreid over duizend onbedui­dende indrukken.

Scherm uit, gezin aan

De ironie van sociale media is dat ze, terwijl ze ons zoge­naamd met elkaar verbin­den, ons tege­lijker­tijd een­zaam maken, hetgeen het tegen­deel is van sociaal. Vroe­ger speelde de jeugd op straat, bouwde hutten en schreeuwde hun longen uit hun lijf in vermaak dat aan hun fantasie ontsproten was. Vandaag zijn de jon­ge­ren en hun jon­gere broertjes en zusjes stille schimmen achter hun schermen, scrolt hun duim sneller dan hun hart kan kloppen, raken ze steeds min­der gewend aan het ongemak van echt men­se­lijk contact en hun eigen fantasie wordt niet meer uitgedaagd.

Het gezin zou de plek moeten zijn waar deze digitale mist optrekt. Maar in plaats daar­van zijn vaak ook de ouders gevangen in het­zelfde web. Hoe kan een vader zijn zoon leren luis­te­ren als hij zelf zijn tele­foon niet neerlegt? Hoe kan een moe­der haar dochter het belang van echte vriend­schap bij­bren­gen als zij­zelf meer tijd besteedt aan online berichten dan aan haar eigen gezin?

Er is geen wet nodig om het gezin te red­den; nee, geen over­heidswet met sancties, geen com­mis­sie van wijze heren, ook geen protocol. Het enige wat nodig is, is een een­vou­dige daad van opstand: leg de tele­foon neer. Kijk je kind in de ogen. Lees samen een boek. Speel een spel. Leer de kunst van het samen­zijn opnieuw ont­dek­ken.

De bescha­ving wordt niet gered door algoritmes, maar door vaders die hun dochters leren dansen in de woon­ka­mer. Niet door trends op sociale media, maar door moe­ders die hun zonen leren hoe men zich oprecht verontschul­digt. Niet door in­flu­en­cers en online beroemd­he­den, maar door groot­ou­ders die verhalen ver­tellen over een wereld zon­der schermen - een wereld waarin mensen elkaar écht zagen.

De techno­lo­gie is een goede die­naar, maar een verschrikke­lijke meester. Laat de smart­phone bij de voordeur liggen en ga naar binnen als een mens, niet als een schim. Want als het gezin zwak is, wankelt de samen­le­ving. Maar als het gezin sterk is, dan kan geen scherm, geen algoritme en geen enkele macht ter wereld de bescha­ving breken.

Week van het gezin, 11-17 mei 2025

+ Rob Mutsaerts